Keskustan kansanedustajat Olga Oinas-Panuma, Hanna-Leena Mattila ja Timo Mehtälä vierailivat Haapajärven torilla keskiviikkona ja kävivät samalla reissulla tutustumassa Haapajärven kaupunkiin, NIHAKin toimintaan, terveyskeskuksen uuteen osaan ja Haapajärven sahaan.
Torilla kansanedustaja Mattila otti puheeksi Oulaskankaan tilanteen ja kannusti ihmisiä allekirjoittamaan Oulaskankaan kansalaisadressin. Tilaisuudessa kerättiin nimiä adressiin.
- Järkyttävää, ettei tosiasioilla ollut merkitystä asiasta päätettäessä. Kun 50 000 allekirjoitusta saadaan kasaan, eduskunnan on pakko ottaa asia uudelleen käsiteltäväksi. Nyt kannattaa olla aktiivinen! Tämä on potilasturvallisuuskysymys, huomauttaa Mattila.
Oinas-Panuma oli samoilla linjoilla.
- Jos vertaa esimerkiksi Kouvolaan, jossa yöpäivystys säilyi, Oulaisten päivystyksen ympärillä on enemmän ihmisiä ja pitemmät välimatkat. Kyse ei ole vain yöaikaisesta leikkaustoiminnasta, niin kuin välillä annetaan ymmärtää, vaan myös esimerkiksi siitä, millaisia leikkauksia päiväaikaan voidaan tehdä. Moni leikkaus vaatii yön yli valvontaa ja saapuvilla olevaa henkilökuntaa. Lakkautus todennäköisesti ruuhkauttaa myös OYS:n päivystystä, näin ollen vaikutus on Oulaisten aluetta laajemmalle. Päätöksestä syntyvät säästöt ovat olemattomat.
Kuntien haasteena vanheneva ikärakenne
Kansanedustajat Mattila ja Oinas-Panuma näkevät Pohjois-Suomen kuntien haasteina vanhenevan ikärakenteen ja sitä seuraavan hiipuvan elinvoiman.
- Nyt eniten puhuttaa kuntien talous, vihreä siirtymä ja väestörakenne. Miten saataisiin ihmisiä perheellistymään myös pienemmissä kunnissa ja nuoria muuttamaan takaisin kotiseudulle kun esimerkiksi opiskelut on saatu muualla päätökseen, miettii Oinas-Panuma.
Keskustan edustajien mukaan tulevissa kunta- ja aluevaaleissa päätetään meidän arjen asioista, siitä millaisia palveluita perheille tarjotaan, miten saadaan uusia yrityksiä ja tulevaisuuden näkymät positiivisiksi. Tarvitaan lisää ihmisiä tekemään töitä ja maksamaan veroja, jotta voidaan tuottaa riittäviä peruspalveluita. Perheystävällinen politiikka kannustaa ja rohkaisee perustamaan perheitä.
- Jokaisella paikkakunnalla tiedetään parhaiten omat vahvuudet ja konstit paremman tulevaisuuden rakentamiseen. Riittävät peruspalvelut, vastuullinen kuntatalous, turvallinen arki, lähiluonto, perheitten hyvinvointi ja laadukas koulutus näin muutamia luetellakseni, toteaa Oinas-Panuma.