Alkanut vuosi tarkoitti Pohjois-Pohjanmaalla rajuja muutoksia yöaikaisten terveyspalveluiden osalta. Hallituksen säätämä sairaalaverkkouudistus lakkauttaa Oulaisten Oulaskankaan sairaalan yöpäivystyksen. Päätös koskee suoraan noin 125 000 ihmistä, mutta sen vaikutukset näkyvät ympäri Pohjois-Pohjanmaan. Myös Oulun OYS:ssä joudutaan aivan uuden tilanteen eteen.
Sairaus tai tapaturma ei kysy ihmisen kotipaikkaa. Perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Viime syksynä jätimme kansanedustaja Pia Hiltusen (sd.) kanssa eduskunnassa toimenpidealoitteen Oulaskankaan ympärivuorokautisten terveyspalvelujen turvaamiseksi. Valitettavasti hallitus ei huoleemme tarttunut.
Ylipäänsä Orpo-Purran hallituksen harjoittama sote-politiikka on ollut vahvan ideologista. On käynyt selväksi, että hallituksen rahahanat avautuvat kyllä yksityisille terveysjäteille, mutta yhteisen julkiset terveyspalvelumme saavat pärjätä miten taitavat. Pohjois-Pohjanmaalla Pohde ilmoitti 3.2. aloittavansa yt-neuvottelut, jotka koskevat 80 Oulaskankaan työntekijää. Tässä niitetään hallituksen päätöksen satoa.
SDP on toistuvasti muistuttanut hallitusta siitä, että hyvinvointialueet tarvitsevat työrauhaa ja aikaa toimintansa muokkaamiseen suurten muutosten keskellä. Tammikuun lopussa myös talouspolitiikan arviointineuvosto puuttui asiaan. Se totesi, että hallituksen tulisi antaa hyvinvointialueille lisäaikaa alijäämien kattamiseen, jotta ihmisten palvelut voidaan turvata. Nähtäväksi jää, avautuvatko nyt myös hallituksen silmät. Toivoa sopii.
Kattava ja toimiva sairaalaverkko on keskeinen osa suomalaista terveydenhuoltoa. Vahingon tai onnettomuuden sattuessa jokainen minuutti on kallis. Nyt puhumme minuuttien sijaan jopa tunneista. Huolena on, miten hoidon aloittamisen viivästyminen vaikuttaa potilasturvallisuuteen.
Sairaalaverkkoäänestyksessä hallituksen rivit rakoilivat ennenkuulumattomalla tavalla. Jopa siinä määrin, että perussuomalaisissa rakenneltiin erilaisia meriselityksiä siitä, miksi sittenkin on oikein äänestää yöpäivystysten lakkauttamisten puolesta. Kuuluisin oli väite, jonka mukaan päiväkirurgia olisi loppunut Oulaskankaalla, jos hallituksen esitys ei olisi mennyt eduskunnassa läpi. Selitys ei kestä lähempää tarkastelua.
Totta on se, että hallituksen läpi painama laki sallii suppeamman kirurgian jatkamisen ilman yöpäivystystä. Tämä malli ei kuitenkaan ollut hyvinvointialueemme alun perin tavoittelema malli, joka olisi mahdollistanut sekä kevyemmän kirurgian jatkon että perustason yöpäivystyksen. Siihen ei hallituksesta löytynyt tahtoa.
Vieraillessani tammikuussa Oulun eteläisellä alueella Oulaisissa, Ylivieskassa, Nivalassa ja Haapajärvellä ihmisten huoli tyhjän päälle jäämisestä terveyspalveluissa oli selvästi nähtävissä. Kuitenkin vähintään yhtä vahvana näkyi vakaus kääntää tässä asiassa kaikki kivet.
Tätä kirjoittaessani kansalaisaloite Oulaskankaan sairaalan ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen mahdollistamisesta on kerännyt jo yli 40 000 allekirjoitusta. Jokaisen nimen takana on huolestunut kansalainen, joka miettii joko omaa tai läheisensä mahdollisuutta saada apua virka-ajan ulkopuolella.
Heistä jokainen ansaitsee hädän hetkellä hyvää ja oikea-aikaista hoitoa. Oli sitten yö tai päivä.
Kirjoittaja on kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Oulu
tytti.tuppurainen@eduskunta.fi